Paashaas of paaskonijn?

De paashaas is eigenlijk een konijn! Nou ja, in Amerika dan. Daar wordt dit mysterieuze figuur ‘easter bunny’ genoemd, wat ‘paaskonijn’ betekent.

De paashaas zoals wij hem kennen is een oud beestje. Hij was al aanwezig op heidense feesten voordat het christendom een grote vlucht nam, als symbool van de Angelsaksische lente- en vruchtbaarheidsgodin Eostre. Zowel de haas als het konijn werd, net als bijvoorbeeld een ei, gezien als symbool van vruchtbaarheid. Ook meer dan tweeduizend jaar geleden hadden de mensen dus al door dat hazen zeer vruchtbaar zijn en zich snel vermenigvuldigden!

Paashaas_2Osterhase

Aan het einde van de 16de eeuw dook de ‘paashaas’ op in Duitsland. Hier noemden ze hem ‘Osterhase’. Toen de Duitsers in de 17de eeuw samen met Nederlanders emigreerden naar Amerika, werd de legende van de paashaas verspreid in Amerika. Daar noemden mensen de paashaas echter ‘easter bunny’ en ontstond het misverstand van de haas en het konijn.

Easter bunny

In Amerikaanse kinderverhalen brengt de ‘easter bunny’, het konijn met de menselijke trekjes, manden vol gekleurde eieren en cadeautjes rond op de avond voor Pasen. Hij verstopt de cadeautjes in huizen van lieve kinderen en ’s ochtends vinden de kids in alle hoeken en gaten cadeautjes. De easter bunny is dus eigenlijk een ver familielid van sinterklaas en de kerstman.

The post Paashaas of paaskonijn? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline