Peiling na woelige week: partij van premier Rutte verliest zes zetels

Mark Rutte komt verre van ongehavend uit een bijzonder moeilijke week. Uit een peiling blijkt dat de partij van de Nederlandse premier, VVD, op dit moment zes zetels zou verliezen. Dat stelt de Nederlandse peiler Maurice de Hond. Volgens hem zou een fictieve ‘Lijst Omtzigt’ de grootste kunnen worden.

Maurice de Hond pakt zondagochtend uit met een nieuwe peiling bij net geen 4.000 Nederlanders. Die volgt op een week waarin Rutte flink in de problemen kwam omdat naar buiten kwam dat hij tijdens de verkenning naar een nieuw kabinet over de positie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gesproken had. De ontslagnemende premier overleefde maar net een motie van wantrouwen, maar verliet de Kamer wel met een motie van afkeuring.

LEES OOK. Wie is Pieter Omtzigt? Luis in de pels, eigenzinnig en ongewild centraal in de politieke chaos in Nederland

Na die woelige week blijft de VVD in de peiling van de Hond wel de grootste partij van Nederland. De liberalen krimpen van 34 naar 28 zetels en ook de PVV zakt een zetel. Maar er is niet één partij die daar echt van profiteert. De vrijgekomen zetels komen terecht bij JA21 (2 zetels) en D66, FvD, PvdD, Volt en BBB (allen 1). De behoefte bij de achterban van de verschillende partijen om in een kabinet met Rutte als premier te stappen blijkt wel klein. Naast de VVD zelf, ziet alleen bij JA21 nog meer dan de helft dat zitten.

De Hond heeft ook gepeild hoe de stemmen zouden landen in een paar hypothetische situaties. De meest in het oog springende is de variant waarbij Pieter Omtzigt een eigen partij zou beginnen. Die zou volgens de peiler nu uitkomen op 27 zetels, eentje meer dan de VVD. De ’lijst Omtzigt’ zou dan de grootste van het land zijn. De fictieve partij zou de stemmen vooral weghalen bij PVV, CDA en VVD.


Het Nieuwsblad : NB

fritzonline