Ratelslangen maakte voorheen geen geluid

Ratelslangen maken vandaag de dag een ratelend geluid op het moment dat ze hun prooi aanvallen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit niet altijd het geval geweest is. De voorouders van deze dieren deden dit voorheen namelijk geruisloos, zo valt te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift The American Naturalis.

De focus binnen het onderzoek lag op de evolutie van het geluid dat ratelslangen maken. Ze confronteerden een aantal van slangen met een pluche rat op een stok. Vervolgens analyseerden ze hoe de verschillende soorten zichzelf verdedigden ten opzichte van het nepdier.
De slangen met het meeste verwantschap aan de ratelslang schudden opmerkelijk veel met hun staart. Dit suggereert dat de voorouders van moderne ratelslangen eerst ook enkel met hun staart in het rondsloegen op het moment dat ze aangevallen werden.

Het vermoeden is nu dat het in eerste instantie enkel een schrik reactie betrof. “Een fysiologische reactie op stress waarmee ze roofdieren waarschuwden voor een aanval”, aldus hoofdonderzoeker David Pfennig op nieuwssite New Scientist. “Toen in de loop van de evolutie het ratelende geluid erbij ontstond werd dit signaal veel effectiever.”
Over het ontstaan van de harde stukjes op de staart tast men voorlopig nog in het duister. Een theorie is dat enkele slangen hiermee te kampen kregen dankzij een genetische fout. Dit zorgde er mogelijk vervolgens wel voor dat de dieren succesvoller werden. Dankzij het geratel wist men roofdieren eerder af te schrikken en zo een grotere kans afdwongen om zich voort te planten.

The post Ratelslangen maakte voorheen geen geluid appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline