Smult jouw cavia ook van keutels?

Jij kunt je waarschijnlijk wel een smakelijker maaltijd voorstellen, maar cavia’s smullen van hun eigen keutels.

cavia 2 keutelsEn niet voor niets: op deze manier krijgen ze namelijk de broodnodige eiwitten en vitaminen binnen. Kijk dus niet raar op als je cavia zijn eigen uitwerpselen opeet; dit heet ‘coprofagie’ en is voor hem volkomen natuurlijk.

Cofrofagie bij je cavia

Coprofagie is een voortvloeisel van de werking van zijn darmstelsel. In de darmen dient cellulose (uit bomen en planten) te worden omgezet in voedingsstoffen die door het lichaam worden opgenomen. In de dikke darm van je cavia zijn echter geen bacteriën aanwezig die dit kunnen. Maar wel in zijn caecum, een zakvormig aanhangsel dat ongeveer op de plek zit waar zich bij mensen de dikke darm bevindt.

Als de cellulose is omgezet in voedingsstoffen, verlaten deze via de ontlasting het lijf van je cavia. Als hij deze keutels daarna weer opeet, komen de voedingsstoffen opnieuw in z’n dikke darm terecht – en omdat ze al zijn ‘voorverteerd’, kan de dikke darm ze nu wel opnemen. Het is dus even wat extra werk, maar uiteindelijk krijgt je cavia zijn vitamientjes wel degelijk binnen.

The post Smult jouw cavia ook van keutels? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline