Sondevoeding bij kittens tot 4 weken

Indien U, na het kijken van dit filmpje, mocht besluiten bij Uw dierenarts óók een sonde te gaan halen / bestellen, gooi dan niet uw flesje en speentjes alvast weg.
De sonde is het middel bij uitstek voor heel jonge, zwakke of zieke kittens die vaak over onvoldoende zuigkracht beschikken en die, let wel, op doktersadvies bijgevoed moeten worden. Voor oudere en al sterkere kittens voldoen de gangbare zuigflesjes heel goed!

De eerste keer sondevoeding geven kun je het beste voor laten doen door iemand met ervaring. Sondevoeding geef je niet uit gemakzucht, maar alleen als een kitten niet bij de moeder kan of wil drinken en niet de fles wil pakken. Het geven van flesvoeding heeft absoluut mijn voorkeur, zolang de kittens gewoon de speen willen pakken. Melk druppelen in het bekje brengt een risico van verslikken (met als gevolg mogelijk een longontsteking) met zich mee. Ik ga bij het weigeren van de fles nooit met een flesje of spuitjes zitten prutsen, maar gewoon over op sondevoeding.

Het kitten in de video is 6 dagen oud, groeide goed tot 4 dagen oud, maar daarna stopte langzaam de gewichtstoename en begon ze af te vallen, ze werd slap en had flink last van diarree. Het hele nest is voor de zekerheid aan de antibiotica gezet, maar alleen dit kitten was te zwak om zelf bij moeder te drinken of de fles te pakken. Dit filmpje is van één van de laatste keren dat ik haar sondevoeding moest geven. Na ongeveer 20 uur elk anderhalf tot 2 uur sondevoeding was ze alweer voldoende aangesterkt om weer de fles te pakken en even later lag ze weer aan de tepel bij moeder te drinken.
Het filmpje is gemaakt in de zomer en het was 25 graden in huis, bij frisse temperaturen is het zeker aan te raden het kitten op een warmte element te zetten tijdens de voeding, zodat het niet afkoelt.

De volledige uitleg over sondevoeding met voorbeelden en tips, hoe vaak te voeden, hoe veel voeding te geven, voedingsschema’s en nazorg voor het kitten is te vinden op:
http://www.daphara.nl/sondevoeding.html

fritzonline