Speciale app moet de rendieren in Finland gaan redden.

Jaarlijks vinden er in Finland vele verkeersongelukken plaats tussen rendieren en automobilisten. Een nieuwe preventieve oplossing heeft recent echter het levenslicht gezien. Een speciale app dient het aantal ongelukken tussen beiden drastisch terug te dringen.

De app draagt de naam Porokello(rendierbel) en dient een signaal af te geven zodra automobilisten een gebied binnen rijden waar recent diverse wilde dieren zijn gesignaleerd. Autobomilisten kunnen bovendien zelf waarschuwingen doorgeven via het medium. Deze komt terecht bij iedereen die zich in een straal van 750 meter weet. Voor de eerste pilot is er een selectie gemaakt van zeshonderd bestuurders die vaak met de auto door Lapland rijden.

Hoewel de eerste resultaten positief genoemd mogen worden is nog onduidelijk of de methode ook effectief gaat zijn in de wintermaanden. Het is in deze periode iedere dag al vroeg donker. Pakt de pilot ook in deze periode goed uit, dan zal hij vanaf april 2017 voor iedereen te downloaden zijn.

Op jaarbasis vinden er ruim 4000 verkeersongelukken plaats waar de rendieren bij betrokken zijn. De verwachting is op dit moment dat deze nieuwe applicatie in staat moet zijn om dit aantal in no time te halveren. Het is niet de eerste poging die Finland onderneemt om dit aantal fors terug te dringen. Zo hangen er tegenwoordig op drukke oversteekplekken grote verkeersborden met adviezen en aankondigingen. Ook werden de geweien van de dieren al voorzien van opvallende lichtgevende verf.

The post Speciale app moet de rendieren in Finland gaan redden. appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline