Teruggekeerd met grote zak vol vertrouwen: Joshua Zirkzee, Taylor Harwood-Bellis en Sergio Gomez presteren sterk bij hun nationale beloftenteams

Geen enkele coach staat te springen als hij zijn spelers weer eens moet afstaan voor een interlandbreak. Maar als ze terugkomen boordevol vertrouwen, dan heeft de coach niet te klagen. Vincent Kompany was deze week in dat geval. Joshua Zirkzee (20), Taylor Harwood-Bellis (19) en Sergio Gomez (21) presteerden uitstekend bij respectievelijk Nederland, Engeland en Spanje U21. Anderlecht teert niet alleen op eigen jeugd, maar ook op deze sterke buitenlandse jongeren. Ze vertellen over hun ervaringen bij de nationale ploeg en vooral de invloed van Kompany.

Het was geen slechte week voor het buitenlandse talent bij paars-wit. Even een bondig overzichtje. Joshua Zirkzee speelde met Nederland 2-2 gelijk tegen de Zwitserse beloften en won daarna met 5-0 van Wales. Hij speelde elke minuut en was in totaal goed voor drie doelpunten en een assist. Taylor Harwood-Bellis speelde met Engeland 2-2 gelijk tegen Slovenië en won met 0-1 van Andorra. Geen indrukwekkende uitslagen, maar belangrijker is dat de Anderlecht-verdediger alles mocht spelen. Sergio Gomez tot slot won met Spanje met 3-2 van Slovakije en nadien met 3-0 van Noord-Ierland. Hij was net als Zirkzee goed voor drie doelpunten en een assist.

“Die mannen komen met veel vertrouwen terug”, zegt Vincent Kompany. “Maar eigenlijk is heel onze groep goed in vorm. Ik hoop dat het een het ander versterkt.” Zondagmiddag kunnen de internationals nog eens hun kunnen tonen op het kunstgras van STVV.

Onlangs noemde Kompany Zirkzee, die gehuurd wordt van Bayern München, nog “te goed voor de Belgische competitie”. De Nederlander kreeg die uitspraak inmiddels voorgelegd. “Dat hoorde ik eigenlijk vorige week pas”, zei hij bij Voetbal International. “Maar als dat uit zijn mond komt, is het natuurlijk een enorm compliment. Je hebt voor elke trainer respect, maar voor iemand met zo’n staat van dienst net een beetje meer. Ik ben het overigens niet met hem eens dat ik te goed ben voor het Belgische voetbal. Ik denk dat niemand hier te goed is voor de Belgische competitie.”

Te goed voor België of niet, stiekem hoopt Zirkzee nog altijd op een doorbraak bij zijn moederclub. “Slagen bij Bayern… Dat zou wel het mooiste zijn. Het hoofdstuk Bayern München is nog niet afgesloten. Maar op dit moment ben ik daar niet mee bezig. De focus ligt nu op Jong Oranje en Anderlecht. Er valt nog heel veel te winnen”, klinkt het. Eerst moet hij onder meer leren om nog beter met de druk om te gaan. Die speelde hem parten in de Conference League tegen Vitesse. “Ik ervoer inderdaad druk. Ik wilde me te graag aan Nederland laten zien. Daar was ik in mijn kop te veel mee bezig”, zei hij bij VI.

Basketten met Alphonso Davies

In onze hoofdstad heeft Zirkzee het ondertussen alvast naar zijn zin. Hij vertoeft er samen met vriendin Célina en hond Kobe. “Brussel is een mooie stad, vergelijkbaar met München, maar het is leuk om er soms nog eens wat Nederlands te horen spreken”, zegt hij daar zelf over.

LEES OOK. Anderlecht-spits Joshua Zirkzee hoopt nog steeds te slagen bij Bayern: “Dat zou het mooiste zijn”

Als de Nederlandse spits eens wat langer vrijaf krijgt van Vincent Kompany, komt u hem misschien wel tegen terwijl hij op een van de vele Brusselse pleintjes een potje basketbal speelt. Het is zijn tweede liefde. “Ik vind het leuk. Op het complex van Bayern is een basketbalveld en op vrije dagen durfde ik daar weleens de hele dag door te brengen met Alphonso Davies”, vertelde Zirkzee in de voetbalpodcast FC Afkicken. “Ik ben mij echt in die sport gaan verdiepen. Dan wil ik ook alles weten over hoe de NBA begonnen is. Het gaat hele dagen over voetbal, dan is het weleens leuk om met een andere sport bezig te zijn. Ik probeer de highlights te kijken van elke speeldag in de NBA, en als de finales beginnen, kijk ik alles. Geen sport is zo aantrekkelijk.”

Harwood-Bellis heeft met Zirkzee gemeen dat hij in het diepst van zijn hart nog altijd hoopt te slagen bij de club waarvan Anderlecht hem leent, in zijn geval Manchester City. En dan zijn wedstrijden met de Engelse U21 een extra kansen om zich te laten opmerken door Pep Guardiola. “Het zijn kansen om mij aan iedereen te tonen, ook aan hem. Die kansen moet ik grijpen”, zei de Engelse verdediger aan Sky Sport.

Videobellen met Kompany

Dat hij de stap waagde naar België, spreekt volgens Harwood-Bellis in zijn eigen voordeel. “Het toont hoe ik in het voetbal sta”, klinkt het. “Ik ga graag uitdagingen aan en heb geen schrik om uit mijn comfortzone te komen door in een ander land te gaan spelen. Als je op het veld staat, vergeet je eigenlijk meteen waar je bent. Je doet gewoon je job en werkt hard. Natuurlijk word ik soms wat op de proef gesteld door dingen te moeten doen ik niet gewend ben, maar daar geniet ik van. Het was de juiste keuze voor mij om naar België te trekken. Het heeft van mij op korte tijd al een veel betere speler gemaakt.”

Dat er ene Vincent Kompany rondloopt op Neerpede, hielp natuurlijk een handje bij de keuze van de Engelsman voor Anderlecht. “Hij was een van mijn idolen terwijl ik opgroeide als voetballer, dus deze kans kon ik niet laten liggen”, vertelt hij. “Hij boomt nooit door over zijn verleden. Hij is altijd met de volgende wedstrijd bezig, op een obsessieve manier. Hij wil alles winnen.”

Ook Sergio Gomez benadrukt graag het aandeel van Kompany. “Het is mede dankzij hem dat ik geselecteerd ben voor de Spaanse beloften”, zei hij in sportkrant Marca. De linksback van Anderlecht, die het niet gewend was om op die positie te spelen, vertelde daar ook hoe zijn eerste contacten verliepen met de coach van paars-wit. “Kompany wou meteen een videogesprek inplannen met mij. Daarin vertelde hij me dat hij potentieel in me zag als wingback. Hij vertelde me direct dat ik belangrijk zou worden en zo geschiedde.” Nu rest de jonge talenten van RSCA nog de opdracht om efficiënter te worden, want ondanks het prima voetbal staan ze nog altijd maar zevende.


Het Nieuwsblad : NB

fritzonline