Top 10 langste draagtijd

De geboorte blijft een van de mooiste dingen in het leven. Een zwangerschap bij de mens neemt normaal gesproken een negental maanden in beslag. In de dierenwereld bestaat hier onderling wel enig verschil tussen. Binnen deze top 10 behandelen we de 10 dieren die de langste draagtijd kennen tijdens hun zwangerschap.

10 Tapir

Qua uiterlijke kenmerken heeft dit dier iets weg van een kruising tussen een varken en een miereneter. Deze vergelijking stopt echter direct bij het uiterlijke vertoon. Een tapirkalf komt normaal gesproken na een draagtijd van 13 maanden ter wereld. Een tapir weet zich als kalf voorzien van camouflagestrepen. Dit om zich te beschermen tegen mogelijke vijanden. Deze verdwijnen na een paar maanden ook weer vanzelf, wanneer het dier beter in staat is om zichzelf te verweren.

9 Ezel

Het bijzondere aan de ezel is dat de draagtijd enorm kan variëren. Deze ligt tussen de 12 en 14 maanden. Hoe komt dit? De draagtijd ligt namelijk anders bij elke soort ezel. Tevens speelt de leefomgeving een grote rol hierbinnen. Op de laatste plaats heeft de periode waarin men zwanger is invloed op de duur van de zwangerschap. Wanneer de ezel in het voorjaar moet bevallen is de draagtijd gemiddeld genomen langer.

8 Giraffe

Zoals we zojuist lazen bij de ezel kent ook de giraffe een variërende draagtijd. Deze ligt tussen de 13 en 15 maanden. Bij deze dieren kleven er de nodige risico’s aan een geboorte. Een giraffe bevalt namelijk staand. Dit wil zeggen dat het jong al direct een aardige val dient te overleven. Tevens bestaat er een kans dat er leeuwen op wacht staan onderaan het geboortekanaal. Hoe langer de zwangerschap duurt, hoe groter de kans dat het jong dit avontuur goed doorstaat.

7 Fluweelworm

De meeste dieren in deze lijst zijn van een behoorlijke omvang. Dit gaat in dit geval niet echt op. Qua draagtijd weet het echter wel zijn mannetje te staan. Een standaard zwangerschap duurt bij dit dier een 15-tal maanden.

6 Neushoorn

Het is voor een neushoorn niet gemakkelijk om veel nageslacht op de wereld te zetten. Dit kent een aantal oorzaken. Zo is een neushoorn in staat om slechts één jonge per zwangerschap op de wereld te zetten. Een tweeling ter wereld brengen is hoogst uitzonderlijk. Tevens planten neushoorns zich slechts maximaal één keer in de drie jaar voort. Hierbij blijven ze achter bij vele andere diersoorten.

5 Walrus

Onder alle zoogdieren die in het water leven kent de walrus de langste draagtijd. Een zwangerschap neemt maar liefst 15 tot 16 maanden in beslag. In de eerste 4 maanden na de bevruchting weet men de eicel slapend te houden. In die periode ontwikkelt de cel zich niet verder. Daarna gaat de eigenlijke draagtijd in. Wanneer de jonge walrussen ter wereld komen zijn ze direct in staat om te zwemmen.

4 Walvis & Dolfijn

Deze dieren worden over het algemeen gezien als zeer intelligent en sociaal. Ze gaan dan ook zorgvuldig om met een zwangerschap. Dit neemt minimaal 17 maanden in beslag. Een jong komt uiterlijk 19 maanden na de bevruchting ter wereld.

3 Olifant

De olifant gaat er binnen deze lijst met de eerste podiumplek vandoor. Ze kennen een draagtijd van bijna 2 jaar tijd. Deze tijd is verklaarbaar door de omvang en de mate van intelligentie die het dier meekrijgt al voor het geboren is. Zo zijn ze vrijwel meteen in staat om zich te voeden met hun slurf en begrijpen ze de ingewikkelde sociale orde binnen een kudde.

2 Zwarte Alpenland salamander

De zwarte Alpenland salamander zet zijn nageslacht standaard in tweetallen op de wereld. De draagtijd schommelt tussen de 2 en 3 jaar, afhankelijk van zijn leefomgeving. Hoe hoger in de centraal en oostelijk gelegen Alpen, hoe langer de draagtijd. Met deze periode weet het dier een zilveren status te bemachtigen binnen deze lijst.

1 Haai

Een haai staat erom bekend een gering aantal goed ontwikkelde jongen voort te brengen. Hier staat dus wel een lange draagtijd tegenover. Met een gemiddelde draagtijd van 3,5 jaar weet de haai een welverdiende gouden plak op te eisen. Het ligt overigens niet vast dat een haai zijn jongeren daadwerkelijk draagt in de buik. Er bestaan namelijk ook haaien die de eieren tussen de waterplanten verstoppen.

The post Top 10 langste draagtijd appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline