Van penny meisje naar coach

Een paardencoach: iemand die veel problemen heeft met zichzelf en achter in de wei met zijn of haar paard staat te knuffelen tot ze zich beter voelt. Betrekt ook anderen in dit toneelstuk en laat deze daar ook nog eens voor betalen.

foto 2Dit hoorde ik laatst op een stal waar ik toevallig even moest zijn. Eerlijk gezegd kon ik er wel om lachen en intrigeerde deze zienswijze mij. En ja, ik moet bekennen, er zullen paardencoaches zijn die zo zijn begonnen en nog steeds zijn. Net zoals er boekhouders zijn die hun eigen administratie niet op orde hebben, artsen die ongezond leven en politieagenten die te hard rijden. Ik kan jullie verklappen, wij coaches hebben inderdaad zelf ook weleens persoonlijke problemen. Maar wat maakt een paardencoach nu anders dan anderen?

Het paardenmeisje / jongen

Ik kan alleen voor mijzelf spreken maar door contact te hebben met andere paardencoaches heb ik toch een redelijk beeld kunnen krijgen over de gemiddelde paardencoach. De meeste paardencoaches zijn vaak al vanaf kindertijd bij de paarden te vinden. Ze verzorgen de paarden graag, rijden en leren het paard te lezen en te begrijpen. Dit kost veel energie en doorzettingsvermogen. Je bent met een ander levend wezen in contact dat 500 kg zwaarder is dan dat jij bent. En daar wil je samen dingen mee gedaan krijgen. Hier wordt veel gevraagd van jou als persoon, zoals zelfkennis, emotionele stabiliteit, focus, observatievermogen en zoals eerder genoemd doorzettingsvermogen. Nou zijn dat geen mooie kwaliteiten voor een coach….?

Coach

Iedereen mag zich in deze tijd coach noemen. Hierdoor is het voor veel mensen lastig om een goede paardencoach te vinden. Op zulke momenten begrijp ik de uitspraak die boven aan het artikel staan net iets beter. Coach is nu eenmaal het begrip dat vaak gebruikt wordt en spreekt de mensen aan. Het is belangrijk, dat als je op zoek gaat naar een paardencoach, te kijken welke opleiding hij of zij heeft gehad. Een achtergrond in psychologie is naar mijn mening van belang bij een paardencoach. Het is niet alleen maar het gedrag observeren en interpreteren van het paard, er is ook behoefte aan psychologische inzichten en de vaardigheden om gedragsverandering plaats te laten vinden. Maar het voornaamste is dat jij je prettig voelt bij je paardencoach. Er zijn coaches die meer neigen naar zingeving en spirituele kant van het coachen en coaches die meer pragmatisch te werk gaan. Wel zal iedere coach (over het algemeen), die met behulp van werkt, dichter bij de natuur van de mens staat en een zeer open visie hebben over aanpakken van het probleem.

“Paarden coaching brengt het beste van twee werelden bij elkaar”

foto 3Waarom paarden coaching?

Het beste van twee werelden. De coach is over het algemeen een persoon die dicht bij hem of haarzelf staat. Een coach die gebruikt maakt van paarden wordt zelf ook vaak gespiegeld tijdens voorbereidingen en werkzaamheden en blijft op deze manier de beste versie van zichzelf. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat paarden worden ingezet omdat zij niet oordelen tijdens een coachsessie, op deze manier kan de coach ook zeer onbevooroordeeld het gesprek met u aangaan. Ik observeer het gedrag van jou en je paard en hier gaan we samen over in gesprek wat dit voor jou persoonlijk betekent. Het is niet vanzelfsprekend dat ik als coach jou vertel wat er aan de hand is en wat je moet doen. Dit is een traject dat wij samen starten en samen uitkomen.

Het beste van het paard is dat hij precies voelt wat er speelt. Dit maakt sessies krachtiger, meer doeltreffend en werkt vanuit de kern. Als coach luister je veel naar de woorden van een persoon en kan het soms een aantal sessies duren voordat je weet wat er echt speelt. Het paard voelt wat er op gevoelsniveau aan de hand is en kan zo veel eerder naar de kern komen. Deze kern spiegelt het paard en maakt het duidelijk naar de klant en coach. Dit is geen magie, dit is non verbaal gedrag van het paard dat een paardencoach kan observeren en analyseren.

Ja, paardencoaches kunnen inderdaad mensen zijn die zelf in de knoop zitten en met het paard knuffelen. Zoals relatietherapeuten die al in hun derde huwelijk zitten en tandartsen met een slecht gebit. Ik denk alleen dat iedereen weleens met zichzelf in de knoop zit, en dan kan ik je vertellen, dan is een paard een perfecte uitkomst. Zij oordelen niet en spiegelen jouw pure ik. Dat is de kracht van het coachen met paarden.

pure you coachingpure you coaching fb

The post Van penny meisje naar coach appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline