Waarom Dierendag?

Dierendag wordt door alle dierenliefhebbers al jaren gevierd op 4 oktober. Maar hoe is Dierendag eigenlijk ontstaan?

Jonge vrouw met katHet idee voor Dierendag stamt uit 1927 toen Ilse Winter uit Tsjechië voorstelde aan de Internationale Dierenbeschermingsvereniging om één dag in het jaar extra aandacht te geven aan dieren. De voorzitster Margaret Ford vond dit een goed idee en ging hiermee aan de slag. In 1929 was het plan uitgewerkt en werd 4 oktober uitgeroepen tot de Werelddierendag. In 1930 werd dan ook in diverse landen over de hele wereld op 4 oktober voor de allereerste Dierendag gevierd. Sinds 1930 wordt er ieder jaar Dierendag gevierd.

Waarom 4 oktober?

De bedenkers van Dierendag hebben 4 oktober gekozen als datum als eerbetoon aan Fransiscus van Assisi. Deze religieuze man, stichter van de Kloosterorde van Franciscanen, had een zwak voor de zwakkere op de wereld.
Zelf was hij in zijn jeugd erg verwend. Na een langdurige ziekte het doorbrengen van een jaar in gevangenschap (als krijgsgevangene na een veldslag) besloot hij zijn leven te verbeteren.
Niet alleen arme mensen zoals zwervers en zieken kregen zijn aandacht. Maar ook planten en dieren vond hij erg belangrijk. De sterfdag van Fransiscus van Assisi is 4 oktober 1226.

Aandacht voor dieren

Sinds de jaren zestig grijpt men deze datum steeds meer aan voor het dierenrechtenactivisme. Ook werden meer activiteiten ontwikkeld om met name bij kinderen bij dit onderwerp te betrekken. Ook de commercie rondom dierendag is aanzienlijk gegroeid. Op basisscholen wordt ook vaak aandacht besteed aan Dierendag. Op sommige scholen nemen kinderen een huisdier of knuffel mee naar school.

The post Waarom Dierendag? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline