Wat je moet doen om jouw kat gezond te houden

Een kat is voor veel mensen meer dan een huisdier. Vaak wil je alleen het allerbeste voor hem of haar. We willen het beestje in de watten leggen en er thuis een paradijs voor maken. Het beste voor je kat begint bij een gezonde leefstijl. Vandaag geven we je enkele tips hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw kat gezond en gelukkig wordt.

 1. Een eigen plekje
  Zorg ervoor dat jouw kat een eigen plekje in huis heeft om zich in terug te trekken. Wanneer een kat even geen zin meer in mensen heeft, moet hij de mogelijkheid krijgen om naar zijn eigen plekje te gaan waar hij niet gestoord kan worden. Dit kan zijn in een lekker kattenmandje, op de krabpaal of een ander fijn plekje. Daarnaast zul je in de winter zien dat een kat de warmte opzoekt. De slaapplaats van een kat moet dan ook warm, hoog en zacht zijn. Het liefst ook in die specifieke volgorde. Zorg er daarnaast voor dat jouw kat genoeg rust krijgt. Een kat slaapt namelijk gemiddeld zo’n 18 uur per dag!
 1. De juiste voeding
  Iedere kat is anders. Dit geldt ook voor de voeding die ze nodig hebben. Zo heeft een kitten hele andere behoeftes dan een hoogbejaarde kat. Een kitten wordt namelijk al opgevoed door de moederpoes. Mama laat namelijk aan de kittens zien wat lekker is en wat niet. Daarnaast is het belangrijk om van jongs af aan al te variëren met voer. Wanneer kittens namelijk maar één soort voer krijgen, zul je later zien dat ze niet meer wennen aan iets anders. Varieer daarom droogvoer met natvoer en andersom.

  Tevens is het belangrijk om te kijken naar wat jouw kat lekker vindt en waar de juiste voedingstoffen in zitten. Iedere levensfase zorgt voor andere behoeften op het gebied van voeding. Een kitten verlangt namelijk naar kleine brokjes en extra calcium voor de groei, sterke botten en gebit. Bij een volwassen kat is het belangrijk dat er extra omega 6 vetzuren en zink in de voeding zitten voor een mooie, gezonde en glanzende vacht. Tot slot heeft een bejaarde kat extra mineralen, vitaminen en taurine nodig om organen, hart en urinewegen te ondersteunen. Maar welke voeding is nu volledig en afgestemd op deze behoeften? Dat is voor de meeste kattenbaasjes onduidelijk en maakt het kiezen van voeding geen gemakkelijke klus. Gelukkig weet Whiskas precies wat jouw kat nodig heeft. Zij hebben namelijk in samenwerking met het dierenonderzoekscentrum Waltham gekeken naar de wensen en behoeften van katten. Samen hebben ze voer ontwikkelt dat volledig afgestemd is op de behoeften van iedere kat: kitten, volwassen of bejaard. Benieuwd? Laat jouw kat de vernieuwde brokjes afgestemd op zijn levensfase testen. Vraag hier een sample aan. Het is helemaal gratis!

 1. Voldoende beweging & plezier
  Een kat is een echte jager. Daag hem regelmatig uit met nieuwe speeltjes. Uit ervaring weet ik dat speelgoed met veertjes, touwtjes en  kattenkruid het altijd goed doen. Door jouw kat uit te dagen met speeltjes activeer je zijn natuurlijke jachtinstinct. Dit spelen voorkomt dat jouw kat zich gaat vervelen en gedragsproblemen gaat vertonen. Daarnaast zijn voerpuzzels een goede oplossing om ze bezig te houden en vet te laten verbranden!
 1. Goede verzorging
  kat
  Hoewel een goede brok al veel kan doen voor een gezonde vacht, is het ook belangrijk om je kat regelmatig te borstelen. Vooral langharige katten hebben hier baat bij. Het is belangrijk om hier al mee te beginnen als je kat nog een kitten is. Zo kan jouw kitten hieraan wennen en het uiteindelijk prettig en leuk gaan vinden.

  Ook is het belangrijk om één keer per jaar naar de dierenarts te gaan. De arts zorgt er namelijk voor dat jouw kat op tijd de juiste vaccinaties krijgt. Wanneer jouw kat regelmatig buiten is, is een ontworming ook van belang. Gemiddeld wordt ontwormen 4x in het jaar gedaan om ervoor te zorgen dat je katten geen parasieten oplopen. Belangrijk is daarnaast om in het achterhoofd te houden dat een kat een kwaal of ziekte lang kan verbergen. Heb jij het idee dat je kat niet lekker in zijn vel zit of ziek is? Aarzel dan zeker niet om eens met jouw kat naar de dierenarts te gaan.

  Bij de verzorging horen ook de nagels van jouw kat, check deze daarom regelmatig. Om ervoor te zorgen dat jouw kat zijn nagels zelf kan bijhouden is een krabpaal een goede oplossing. Is dat onvoldoende, dan kun je zelf met een speciaal nagelknippertje aan de slag. Eng? Welnee, bekijk gewoon eens wat instructievideo’s op YouTube of vraag je dierenarts om hulp.

 1. Heel veel liefde
  Geef jouw beestje vooral heel veel liefde. Een knuffel op zijn tijd vindt jouw kat alleen maar leuk. Wanneer je veel werkt en je kat vaak alleen is kun je er zelfs voor kiezen om er een 2e kat bij te nemen. Een kat is namelijk een echt gezelschapsdier en heeft vaak behoefte aan een soortgenootje. Hierdoor voorkom je dat je kat eenzaam wordt en heb je een extra beestje om lief te hebben.

Tot slot: Je kunt jouw kat net zo verwennen als jij wilt. Geef hem goede verzorging en een heleboel liefde, dan krijg je er een nieuwe beste vriend voor terug.

 The post Wat je moet doen om jouw kat gezond te houden appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline