Winterkoninkje: mythische zanger

Het winterkoninkje is een bijna mythische vogel. Het is een van de weinige vogels die in de winter gewoon blijft zingen en in sommige volksverhalen wordt het vogeltje zelfs vereerd.

De legende vertelt dat het winterkoninkje één keer hoger dan een arend vloog. Hoe dat kwam? Hij liftte stiekem tussen de veren van de arend mee. Pas toen de arend moe werd kwam het winterkoninkje tevoorschijn en vloog hij verder, hoger dan de arend.

Winterkoninkje5.500 meter

Het is niet alleen een mooi verhaal, het winterkoninkje kan ook écht op grote hoogte leven. In Tibet heeft het vogeltje nestjes op maar liefst 5.500 meter hoogte. Het gedrongen, zandbruine vogeltje leeft daar voornamelijk van insecten en spinnen.

Tweede vrouwtje

In Nederland hebben de vogels zich goed aangepast. Ze komen graag in voldoende beschutte tuinen. Winterkoninkjes houden elkaar in de winter warm door gezamenlijk te slapen. Het mannetje heeft vaak meerdere partners. Nadat hij met succes een vrouwtje heeft veroverd en met haar heeft gepaard, begint hij opnieuw fanatiek te zingen: helder, met vibrerende scherpe trillers. Zo gaat hij op zoek naar een tweede vrouwtje. Zij bezet dan een tweede nest in z’n territorium. Dat bevindt zich in heggen, struiken en takkenbossen op ongeveer een meter boven de grond. Misschien kom je er zelf een tegen!

The post Winterkoninkje: mythische zanger appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline