Zet je poot voor honden in nood

Wie denkt dat honden in Europa het in het algemeen goed hebben, vergist zich ernstig. Aan de manier waarop honden gefokt, gehouden en (vaak illegaal) verhandeld worden is nog heel veel te verbeteren. WSPA is daarom een opvallende campagne gestart gericht op wetgeving van de Europese Unie die dit massale hondenleed onmogelijk moet maken.

hond 5cWSPA (World Society for the Protection of Animals) wil dat er beschermende wetgeving komt in de EU en is een campagne gestart met het oog op de Europese verkiezingen van 22 mei. WSPA vraagt iedereen, met name natuurlijk hondenbezitters, om deze petitie te tekenen: Zet je poot voor honden in nood.

Zwerfhonden

Verschillende Europese landen hebben enorme populaties zwerfhonden. Alleen al de Roemeense hoofdstad Boekarest telt er naar schatting zo’n 65.000. Veel mensen hebben daar last van en schieten de dieren af, knuppelen ze dood of vergiftigen ze. In Zuid-Europese landen worden jachthonden na het seizoen op wrede wijze ‘afgedankt’.

zwerfhond-samoaPuppyfabrieken

In diverse Oost-Europese landen worden op grote schaal honden gefokt in ware ‘puppyfabrieken’. Op elkaar gepakt in kleine ruimtes krijgen tientallen ‘fokteefjes’ hormonen toegediend waardoor ze soms wel vier maal per jaar een nest krijgen. De pups worden vaak te vroeg weggehaald en verhandeld door malafide verkopers. Harde cijfers zijn er uiteraard niet, maar naar schatting gaan er alleen al naar Nederland jaarlijks duizenden van deze honden.

Inteelt

Ook in de legale rashondenfokkerij bestaat veel leed. De raspup is door zijn afstamming extra gevoelig voor inteelt en overgeërfde ziektes. Omdat er doorgefokt wordt op bepaalde lichaamskenmerken kan dat voor het dier zeer belastend zijn: een te kleine schedel bijvoorbeeld leidt tot pijn, een afgeplatte snuit tot benauwdheid.

WSPA-campagne Honden voor Honden

Meer weten over de actie en de petitie Honden voor Honden? Surf dan naar www.wspa.nl/hondeninfo.

Hoofdfoto: WSPA

The post Zet je poot voor honden in nood appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline