Zit er een haarbal klem?

Katten zijn propere dieren: elke dag likken ze zich schoon. Er is echter wel een nadeel aan al dat gelik: alle haren die de kat inslikt. Hierdoor ontstaan haarballen in de maag en die moeten af en toe toch echt naar buiten! Maar ja, wat doe je als je kat dat niet lukt?

kat4_VPGemiddeld produceert een kat één haarbal per maand. Normaal gesproken braken ze die uit. Het is een soort langwerpig plakkaat met daarin voer en haren. Niet heel smakelijk, maar volkomen normaal.

Kattenkruid of gras

Soms heeft je kat wel wat moeite met zo’n haarbal. Het kan dan nog wel eens helpen om hem kattenkruid of -gras te voeren. Dit prikkelt de maagwand, waarna de haarbal er meestal al snel uitkomt. Helpt dit niet, dan is er toch iets niet in de haak. Dan is de haarbal waarschijnlijk verhard in de maag. Je merkt dit aan je kat doordat hij wel braakneigingen heeft, terwijl er niks uit komt. Ook zal hij maar kleine beetjes eten en gewicht verliezen. De dierenarts kan je in dat geval het beste helpen. Soms moet de haarbal zelfs operatief worden verwijderd.

Zwerfkattenkrant4Regelmatig borstelen

Je kunt je kat een beetje helpen door hem regelmatig te borstelen, zeker als hij in de rui is. Dan krijgt hij minder haren binnen.

 

The post Zit er een haarbal klem? appeared first on Dierennieuws.

Dierennieuws

fritzonline